Karate Pak kopen

      Reacties uitgeschakeld voor Karate Pak kopen

Wil je aan karate gaan doen, dan moet je een karate pak kopen. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er valt nogal wat te kiezen. Lees hier meer over een karate pak kopen.

Karate gi
De naam voor het traditionele pak dat gedragen wordt tijdens de karatesport is de karate gi. Je maakt de gi vast met behulp van een obi, een band. Een karate pak kopen in de vorm van een karate gi betekent het kopen van een lichter en losser pak in vergelijking met andere vechtsporten. Ook wel logisch, want tijdens de sport stoot, trap en weer je af en een lichter karatepak maximaliseert die gevraagde mobiliteit en snelheid. Het weefsel is minder grof dan bijvoorbeeld dat van een judopak en doorgaans is een karatepak van katoen. Je kunt ook een karate pak kopen van polyester en katoen.

Licht of zwaar
Welk pak kopen? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen, zeker als net besloten is te beginnen aan deze sport. Je weet niet of het ook daadwerkelijk de sport is die je denkt dat het is en dus wil je niet meteen het duurste pak kopen. Aan de andere kant wil je wel kwaliteit. Het is goed om met een aantal dingen rekening te houden als je een karatepak gaat kopen. Zo kun je lichte en zware karatepakken kopen. De zwaarste wegen een halve kilo. Begin je net, dan doe je er verstandig aan een karatepak te kopen dat vooral licht is. In een licht beginnerspak krijg je letterlijk de ruimte om aan de techniek te werken.

Licht slijt sneller
Het is niet verstandig een karate pak kopen dat is uitgerust met een extra ‘snap’ effect. Dit staat namelijk het leren beheersen van timing, ritme, balans en focussen van kracht in de weg. Ben je verder gevorderd in de sport, dan kun je overwegen een wat zwaarder karatepak te kopen. Hoewel een lichter karate pak kopen voordeliger is, slijt het ook sneller en kan het minder goed met transpiratie omgaan. Overigens kun je het karatepak tegenwoordig ook in het zwart, rood of blauw kopen.

De snit
Bij een karate pak kopen moet je ook nog rekening houden met de snit, de manier waarop een kledingstuk gesneden is. We onderscheiden met name de Japanse en Europese snitten. De Japanse snit is uiteraard gemaakt voor het lichaam van een Japanner die aan karate doet; met korte mouwen dus en met broekspijpen.  Bij het Hollandse postuur past echter beter de Europese snit met langere mouwen en een veel wijdere en ook langere broek. Opvallend zijn ook de langere flappen die onder de obi uitsteken. Daarnaast kun je nog een karate pak kopen met een kata snit. Deze snit heeft heel korte mouwen en ook veel kortere broekspijpen.

De maat kiezen
Een pak kopen is ook rekening houden met de maat. Houd er rekening mee dat een karatepak altijd krimpt, ook al was je het koud. De maat wordt aangeduid als lengtemaat. Heb je een gewoon postuur, koop dan een pak dat vijf centimeter langer is dan je eigen lengte. Ben je tenger, houdt dan precies je eigen lengte aan. Ben je wat zwaarder dan kies je je eigen lengte met tien centimeter extra. Ben je bang voor krimpen, reken dan vijf centimeter bij het pak op. Zo zie je maar; een pak kopen is zo eenvoudig nog niet.